Zoutinname met 5% gedaald in 2014

25 februari 2015

Met name de verlaging van het zoutgehalte in brood en kaas hebben hieraan bijgedragen.

 

Uit de Monitor Productsamenstelling voor zout, verzadigd vet en suiker van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat de zoutinname sinds 2011 met 5% is gedaald.

Met name de verlaging van het zoutgehalte in brood en kaas hebben hieraan bijgedragen. Brood heeft een 21% lager natriumgehalte uitgaande van de nieuwe gegevens vergeleken met NEVO 2011. In kaas is het natriumgehalte circa 11% lager ten opzichte van 2011, maar het natriumgehalte verschilt aanzienlijk per kaassoort. Brood en kaas zijn belangrijk voor de dagelijkse natriuminname, brood draagt circa 28% bij en kaas 10%.

Bewerkte groenten en peulvruchten in blik of glas en aardappelchips hebben ook een lager natriumgehalte gekregen, respectievelijk 28%, 54% en 29% minder.

In andere voedingsmiddelen (zoals vleeswaren, soepen en sauzen) bleef het natriumgehalte gelijk, terwijl in 2013 voor vleeswaren wel afspraken voor zoutverlaging zijn gemaakt. Eind 2015 zou het zoutgehalte in worst, ham, paté en andere vleesproducten met 10% zijn verlaagd (zie Minder zout in worst en ham). Eind 2014 zijn ook voor soepen en sauzen afspraken gemaakt over het verlagen van het natriumgehalte. Ook in deze groepen is nog geen natriumverlaging gerealiseerd.

De gegevens uit het rapport zijn eind 2014 gebruikt om de Tweede Kamer te informeren over de voortgang van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Meer informatie over het belang van een lager zoutgebruik, zie e-book Alles over Natrium en chloor.

Bron: RIVM

 

Meer informatie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.