Zoutgehalte ook in 2011 niet gedaald

12 juli 2012

Uit onderzoek van NVWA blijkt dat het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen ook in 2011 niet is gedaald.

 

Zoutgehalte onveranderd
Het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen is de afgelopen 3 jaar bijna onveranderd gebleven. Dat blijkt uit de meest recente metingen van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) in de 2e helft van 2011. Ook in 2010 was het zoutgehalte al niet gedaald ondanks de Taskforce Zout in Levensmiddelen van de FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie).

Zoutmetingen
De NVWA meet regelmatig de zoutgehaltes om te kijken of het Nederlandse productaanbod minder zout wordt. Gekeken wordt naar 10 productgroepen: brood, chips & zoutjes, conserven, (diepvries)snacks, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, koek & banket, sauzen, soep en vleeswaren. Het laatste onderzoek van de NVWA Monitoring van het gehalte aan keukenzout in diverse levensmiddelen 2011 opnieuw geen verbetering zien.

Productgroep brood
Alleen in de productgroep brood is het gemiddelde zoutgehalte significant gedaald van 1,31% in 2009 naar 1,24% in 2011. Dit verschil wordt echter geheel veroorzaakt door een reductie van het keukenzoutgehalte in de broodsoort stokbrood. Het zoutgehalte in brood zal echter de komende tijd verder dalen.

Productgroep chips
De NVWA ziet wel veranderingen in de zoutgehaltes in andere productgroepen, maar dat gaat om zowel meer als minder zout binnen een productgroep. Soms zit in een levensmiddel uit een productgroep minder zout, maar hier staat vaak weer een ander product tegenover dat zouter is geworden. Zo worden de reducties aan de ene kant teniet gedaan door producten die meer zout zijn gaan bevatten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij verschillende soorten chips.

Wettelijke norm?
Minister Schippers van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaf in het voorjaar al aan niet tevreden te zijn met de voortgang. Zij dreigde toen in haar Kamerbrief zoutreductie met de invoering van een wettelijke norm. Een dergelijke wettelijke norm is er nu uitsluitend voor de hoeveelheid zout in brood.

 

Bron: NVWA

 

Overige informatie

Bronnen
  • NVWA (2012). Monitoring van het gehalte aan keukenzout in diverse levensmiddelen 2011. NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit), Den Haag.

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.