Minder zout in worst en ham

22 mei 2013

Het zoutgehalte in worst, ham, paté en andere vleesproducten zal in de komende 2 jaar met 10% worden verlaagd.

​ 

De Nederlandse supermarkten (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, CBL) en de vleeswarenindustrie (Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie, VNV) gaan een nieuw akkoord sluiten om het zoutgehalte in vleesproducten (zoals worst, ham, paté en andere vleesproducten) in de komende 2 jaar met 10% te verlagen. De overeenkomst moet nog voor de zomer definitief worden. Ook het aandeel verzadigde vetten zal met 5% worden verlaagd.

De overeenkomst tussen de twee partijen is een gevolg van de druk van de overheid om het zoutgehalte in voedsel omlaag te krijgen. In Nederland wordt teveel zout gebruikt. Een te hoge natriuminname leidt tot een hoge bloeddruk en verhoogd onder andere het risico op hart- en vaatziekten.

Eerder werd door initiatieven van de broodsector al het zoutgehalte in brood verlaagd, zie Zoutgehalte in brood wordt verder verlaagd en Verlaging maximum zoutgehalte in brood. Ook in Goudse kaas en groenteconserven is het zoutgehalte verlaagd, zie Daling zoutconsumptie.

Meer informatie over het belang van een lager zoutgebruik, zie e-book Alles over Natrium en chloor.

 

Bronnen: NOS / VMT

​ 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.