De dagelijkse zoutinname is in 2012 met ongeveer 3% gedaald ten opzichte van 2011.
Dat schrijft minister Edith Schippers in een Kamerbrief over voortgang verlaging zout en verzadigd vet in levensmiddelen.
Deze verlaging blijkt uit het rapport Natrium en verzadigd vet in beeld; veranderingen in samenstelling van voedingsmiddelen in 2012 van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), in samenwerking met het Voedingscentrum en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).
Het natriumgehalte in brood is in 2012 afgenomen. De verlaging van het zoutgehalte in brood is met name te danken aan initiatieven uit de broodsector zelf (zie ook eerdere berichten: Zoutgehalte in brood wordt verder verlaagd en Verlaging maximum zoutgehalte in brood.
Ook de kaassector heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een verlaging van het zoutgehalte aldus de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). In Goudse kazen ligt het zoutgehalte nu 10% lager dan in 2010 en 22% lager dan in 2006. Dit is bereikt door de kazen korter te pekelen waardoor deze minder zout hebben opgenomen.
Verder is een significante zoutreductie van 30% bereikt in de groenteconserven.
Met name de zoutreducties in brood en kaas dragen bij aan de zoutafname omdat brood voor circa 26% bijdraagt aan de dagelijkse natriuminname en kaas voor circa 10% (waarvan Goudse kaas een belangrijk aandeel vormt).
Toch zijn er ook productgroepen waar weinig tot geen zoutreductie is bereikt zoals vlees en soepen.
Minister Schippers vertrouwt voor een verdere zoutverlaging in levensmiddelen op zelfregulering door het bedrijfsleven. Op korte termijn zal de minister met de koepels van de levensmiddelenindustrie (FNLI) en retail (CBL) bespreken welke verdere reductieafspraken ze kunnen maken.
Bronnen: Rijksoverheid / RIVM / NZO
Meer informatie over natrium en chloor:
Bronnen |
|