De bakkerijbranche heeft besloten tot een verdere collectieve zoutreductie in brood.
Uit het in februari verschenen rapport Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland blijkt dat brood de belangrijkste zoutleverancier is onder de kant-en-klaar producten. Een verlaging van het zoutgehalte in brood leidt daardoor tot een significante bijdrage aan de zoutverlaging.
Het maximaal toegestane zoutgehalte in brood is in 2009 wettelijk verlaagd van ten hoogste 2,5% naar ten hoogste 2,1% berekend op de droge stof.
Omdat de brancheorganisaties NBOV (Nederlandse brood- en banketbakkers ondernemersvereniging) en NVB (Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij) de onbesproken positie van brood als gezond basisvoedingsmiddel willen bewaken, hebben zij in overleg met hun leden besloten een verdere, collectieve zoutreductie in brood in gang te zetten.
Het doel is om de hoeveelheid zout (natriumchloride) die aan alle soorten dagelijks gegeten grootbrood en kleinbrood wordt toegevoegd uiterlijk op 1 januari 2013 verlaagd te hebben naar maximaal 1,8% op de droge stof, zonder gebruik te gaan maken van zoutvervangers. Uit onderzoek blijkt dat deze zoutreductie geen problemen voor smaakacceptatie en bereidingsproces oplevert.
Om zorg te dragen voor een branchebrede invoering verzoeken de brancheorganisaties het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) om het wettelijk maximum zoutgehalte in brood per 1 januari 2013 te verlagen van maximaal 2,1% natriumchloride op de droge stof naar maximaal 1,8%. Hiermee wordt een reductie van zo’n 25% gerealiseerd ten opzichte van 2008.
Bron: Nederlands Bakkerij Centrum (NBC)
Bronnen |
|