Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat meer dan 85% van de Nederlanders te veel zout eet.
Circa 80% van het zout dat wij binnenkrijgen zit in levensmiddelen die wij kant-en-klaar kopen.
Vandaag is het rapport Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) verschenen.
Voedselconsumptiepeiling
In oktober 2011 is het RIVM-rapport Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010; diet of children and adults aged 7 to 69 years verschenen. In het nu uitgekomen rapport is gekeken naar de zoutconsumptie in Nederland. Hiervoor zijn de gegevens uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 (n= 3.819) gecombineerd met de geactualiseerde natriumgegevens uit de NEVO-tabel 2011.
Te hoge zoutconsumptie
Uit dit onderzoek blijkt dat > 85% van de Nederlandse bevolking meer zout consumeert dan de aanbevolen maximum richtlijn van 6 g per dag. Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 g en vrouwen 7,5 g per dag. Een te hoge zoutconsumptie vergroot het risico op het ontstaan van een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Kant-en-klaar producten
Circa 80% van het zout dat wij binnenkrijgen zit in levensmiddelen die wij kant-en-klaar kopen. Slechts 20% voegen wij zelf toe bij het koken of aan tafel. Er wordt al langer gestreefd om juist de zouthoeveelheid in kant-en-klaar producten te verlagen.
Bronnen van zout
Uit het RIVM-rapport blijkt dat de belangrijkste zoutleveranciers onder de kant-en-klaar producten zijn:
Graanproducten: 31% (brood levert 26%)
Vlees: 18% (vleesproducten leveren 15%)
Zuivel: 16% (kaas levert 10%)
Sauzen: 8%
Soepen: 6%
Koek, gebak: 5%
Groenten: 3%
Snacks: 2%
Vis, schaaldieren: 2%
Overigen: 9%
Kinderen
Ook kinderen consumeren te veel zout. In de leeftijdsgroep 7 t/m 18 jaar consumeren jongens dagelijks gemiddeld 8,3 g zout en meisjes 6,8 g.
Voor kinderen t/m 10 jaar gelden echter lagere maximale richtlijnen voor zout. Dit varieert tussen 1 en 5 g per dag (afhankelijk van de leeftijd). Voor de leeftijdsgroep van 7 t/m 10 jaar geldt maximaal 5 g zout per dag.
In de leeftijdsgroep 7-8 jaar bedroeg de gemiddelde dagelijkse zoutinname voor jongens 6,1 g en voor meisjes 5,7 g en voor de leeftijdsgroep 9-13 jaar 8,0 g voor jongens en 6,7 voor meisjes.
In oktober onderzocht de Consumentenbond allerlei kindervoedsel. Hoewel kinderen dus minder zout mogen binnen krijgen dan volwassenen, blijken specifiek voor kinderen bedoelde producten juist méér zout te bevatten. Zo is de Bob de Bouwer-knakworst zouter dan die van Unox en is Fred en Ed-smeerkaas zouter dan die van Eru.
Kamerbrief zoutreductie
Begin februari 2012 heeft Minister Schipper in haar kamerbrief zoutreductie aangekondigd dat als eind 2012 nog onvoldoende voortgang is geboekt in het verlagen van de zoutgehaltes in kant-en-klaar producten, zij de mogelijkheden voor wettelijke normen zal gaan verkennen.
Bronnen |
|