Zoutgehalte in 2010 niet gedaald

10 maart 2011

Uit onderzoek blijkt dat het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen in 2010 niet is gedaald.

 

Onderzoek zoutgehalte in producten
De nVWA (nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit) heeft 968 producten bemonsterd in de periode van juni tot en met november 2010 en deze waarden vergeleken met het jaar ervoor. Er is gekeken naar producten uit de productgroepen voorverpakt brood, soep, kaas, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, chips & zoutjes, koek & banket, vleeswaren en (diepvries) snacks. Uit het onderzoek blijkt dat het zoutgehalte in de bemonsterde producten niet significant is gedaald ten opzichte van de producten uit 2009.

Risico’s te hoge zoutinname
In de nota ‘Gezonde Voeding, van begin tot eind’ van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is een van de aandachtspunten te streven naar een reductie van zout in levensmiddelen. Een te hoge zoutinname vergroot namelijk het risico op het ontstaan van een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Verlaging zoutinname
De gemiddelde zoutinname van Nederlandse volwassenen ligt op ongeveer 9 g per dag terwijl het maximum volgens de Gezondheidsraad op 6 g per dag ligt.
Circa 70-75% van de dagelijkse zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen.

Taskforce Zout in Levensmiddelen
De FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) heeft in 2007 de Taskforce Zout in Levensmiddelen opgericht. Doelstelling was om voor begin 2010 een gemiddelde vermindering van het zoutgehalte van 12% te behalen in bewerkte voedingsmiddelen. Medio 2010 berichtte de FNLI dat gemiddeld een reductie van 10% is bereikt ten opzichte van de Nevo-tabel uit 2006. Helaas is het afgelopen jaar geen verdere reductie bereikt.
Het uiteindelijke doel van de Taskforce is om een reductie van 20-30% te bereiken ten opzichte van 2006.

Overheid
Er zijn Kamervragen over dit onderwerp gesteld met daarbij de vraag of er een actiever overheidsbeleid moet worden gevoerd om de zoutconsumptie terug te dringen. Minister Schippers zal hierop in de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid terugkomen. Deze nota zal nog dit voorjaar aan de Kamer worden toegestuurd.

Uw mening
Wat moet er volgens u gebeuren om de zoutconsumptie verder terug te dringen? Geef uw mening onder aan deze pagina.

 

Bron: VWA / Rijksoverheid

 

Reacties

1 april 2011 10:12 Fabienne Kruger
 Zoutgehalte voedingsmiddelen niet gedaald
Testpersonen in panels bepalen de hoeveelheid zout in een produkt aan de hand van hun smaakbeleving.
Laat fabrikanten voor deze panels personen zoeken die altijd zelf koken en hun maaltijd op smaak weten te brengen op een andere manier dan met extra zout of smaakmakers (E621) toe te voegen. Ik vind die kant en klaarprodukten niet te eten, het deformeert totaal je smaakpapillen. Daar zit mijn inziens het probleem.

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.