Vega-Checker voor bepalen vitamine- en mineralenstatus

8 september 2021

VegetariŽrs en veganisten kunnen tegen betaling met bloedonderzoek hun vitamine- en mineralenstatus laten testen in het Diakonessenhuis in Utrecht.

 

Steeds meer mensen eten minder of geen vlees of dierlijke producten. Het is dan belangrijk hier goede vervangende voedingsmiddelen voor in je dagmenu op te nemen. Zonder die vervangende voedingsmiddelen is er een groter risico op vitamine- en mineralentekorten. Dit kan leiden tot verschillende aandoeningen zoals bijvoorbeeld bloedarmoede of een verzwakt immuunsysteem.

 

Vega-Checker

VegetariŽrs en veganisten kunnen via de website www.vega-checker.nl een bloedonderzoek aanvragen waarin gecontroleerd wordt of zij voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. De Vega-Checker controleert de volgende bloedwaarden: thiamine (vitamine B1), vitamine B6, vitamine B12 (en homocysteÔne), vitamine D, hemoglobine, magnesium, ijzer (ferritine), TSH-waarde. Na de check volgt een adviesrapport met aanbevelingen over de voeding en/of vervolgstappen (zie voorbeeldrapport).

 

Initiatief Diakonessenhuis Utrecht

Vega-Checker is een initiatief van medisch specialisten en diŽtisten van het Diakonessenhuis Utrecht en het MSBD (Medisch Specialistisch Bedrijf Domstad). Er is geen doorverwijzing nodig en de dienst wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De Vega-Checker is voor € 139,-. aan te vragen via www.vega-checker.nl.

Bronnen: Diakonessenhuis Utrecht / Vega-Checker

 

 

Vitamine- en mineralentekorten

Opvallend is dat er in de Vega-Checker gekozen is voor de bepaling van thiamine (vitamine B1) en vitamine B6 terwijl er niet gekozen is voor riboflavine (vitamine B2) en zink. Ook de keuzes voor het bepalen van het homocysteÔnegehalte na een lage vitamine-B12-test terwijl er geen methylmalonzuur wordt bepaald en de lage grenswaarde van de vitamine-D-status (> 30 nmol/l is 'goed') zijn opvallend.

 

Zelf vitamine- en mineralenbepalingen aanbieden

Ook diŽtisten kunnen zelf een aanvraag indienen bij het laboratorium om de vitamine- en mineralenstatus van hun patiŽnt te laten bepalen.

Meer informatie over het aanvragen van vitamine- en mineralenbepalingen, de interpretatie, de kosten, de wetgeving en de verantwoordelijkheden, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.