PatiŽnten kunnen zelf hun vitaminestatus laten bepalen

30 maart 2010

Op de site www.testjegezondheid.nl kunnen mensen zelf hun vitaminebepalingen aanvragen.

 

Op de internetsite www.testjegezondheid.nl is het mogelijk om zonder tussenkomst van de huisarts een bloedonderzoek aan te vragen op meer dan 100 locaties verspreid over Nederland.

Er wordt geprikt in professionele centra (zoals ziekenhuizen, gezondheidscentra en diagnostische centra) en de analyse wordt gedaan door erkende laboratoria. De uitslag is binnen 24 uur online te zien.

Men kan zelf testen aanvragen zoals cholesterol, glucose, nier- en leverfunctie, HIV, hepatitis C, allergieŽn.

Sinds kort kan men ook zelf zijn/haar foliumzuur en vitamine B12 status laten bepalen. Per vitamine kost de bepaling € 49. Worden zowel foliumzuur als vitamine B12 bepaald, dan kost dit totaal €78.

Wat vind u van deze ontwikkeling? Heeft u al met patiŽnten te maken gehad die (naar aanleiding van een vitaminebepaling) meer informatie willen hebben over foliumzuur of vitamine B12?
U kunt uw reactie onderaan dit artikel geven.

 

Reacties

31 maart 2010 09:02 Anneke Palsma
 Bepalen vitaminestatus door iedereen
Het voordeel hiervan is dat diŽtisten (zelfstandig gevestigd of thuiszorg) ook rechtstreeks gebruik kunnen maken van deze service om de vitaminestatus en andere parameters van hun patiŽnten te laten bepalen.
Het nadeel is dat patiŽnten hierdoor aan de hand van de uitslag zelf of door advies van anderen extra gestimuleerd kunnen worden om (dure) supplementen te gaan gebruiken, terwijl er heel veel winst te halen is bij het verbeteren van de voedingsgewoonte.
Daarnaast is adequate doorverwijzing nodig om afwijkende uitslagen die op ziekte (kunnen) wijzen goed te interpreteren en waar nodig een behandeling te starten.

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.