Geen suikertaks: een gemiste kans

16 september 2020

Nederland krijgt geen suikertaks, terwijl de suikerconsumptie in Nederland hoog is en er juist aanwijzingen zijn van een gunstig effect van een suikertaks.

 

50% van de Nederlanders is te zwaar. De overheid wil dit percentage in 2040 terugdringen naar 38%. Dat staat in het Nationaal Preventieakkoord (NPA). Een van de afspraken is om het aantal calorieŽn in frisdranken in 2025 verlaagd te hebben met 30%. Niet-alcoholische dranken leveren 24% van het toegevoegde suiker en 7% van de dagelijkse hoeveelheid energie die we binnenkrijgen.

Het RIVM heeft in kaart gebracht hoe de suikertaks in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen is vormgegeven. In deze landen lijkt de belasting op suikerhoudende dranken ervoor te zorgen dat mensen minder frisdrank kopen en drinken. Uit de beperkt beschikbare gegevens uit deze landen blijkt dat de verkoop van belaste frisdrank is afgenomen. In het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen worden meer gezondere alternatieven verkocht. Het is alleen niet duidelijk in hoeverre deze veranderingen in de verkoop het directe gevolg zijn van de belasting. Er zijn aanwijzingen vanuit het Verenigd Koninkrijk dat de suikertaks ook de herformulering van frisdrank kan stimuleren.

In Nederland consumeert met name de groep kinderen met een leeftijd van 1-18 jaar veel suikerhoudende dranken. In Nederland ligt dit op 549 ml suikerhoudende dranken per dag.

De consumptie van suikerhoudende dranken ligt bij kinderen in Nederland hoger dan in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen. Ook de totale suikerconsumptie van zowel kinderen als volwassenen ligt in Nederland hoger dan in de andere 3 onderzochte Europese landen.

De WHO heeft in 2016 landen aanbevolen om suikerhoudende dranken extra te belasten. Wereldwijd hebben inmiddels 43 landen een suikertaks ingevoerd onder andere om de suikerconsumptie in te perken in de strijd tegen overgewicht.

Minister Blokhuis heeft besloten geen suikertaks in te voeren. Ook een verbod op kortingsacties op suikerhoudende dranken is niet ingevoerd. Dit is een gemiste kans omdat een beperking van suikerhoudende dranken niet alleen van belang is ter preventie en behandeling van overgewicht, maar ook in de preventie en behandeling van andere chronische leefstijlziekten zoals type-2-diabetes, hypertensie, leververvetting en reuma.

Bron: RIVM

 

 

Lees meer over het belang van minder toegevoegde suikers in dranken in:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.