Minder suiker in frisdrank door suikertaks

25 april 2018

De invoering van belasting op suikerhoudende frisdranken in Engeland, is een groot succes. Ook een suikertaks in Nederland?

 

De maatregel werd per 6 april 2018 van kracht. In deze maatregel wordt onderscheid gemaakt tussen frisdrank met 5-8 g suiker per 100 ml (zoals sinas) en frisdrank die meer suiker bevat (zoals cola, energiedrank). Daardoor is de prijs van frisdranken uit de eerste groep bijna 20% per liter omhoog gegaan, die van dranken uit de tweede groep met zoín 25%. Frisdranken met < 5 g suiker per 100 ml zijn vrijgesteld, net als fruitdranken zonder toegevoegde suiker.

 

Snelle verlaging suikergehalte in frisdranken

Dat makers van frisdranken zich zo snel zouden aanpassen, had de Engelse regering niet verwacht. Zo bevatten Fanta en Sprite vorig jaar nog > 8 g suiker per 100 ml. Nu zit er < 5 g per 100 ml in, zodat de prijs hetzelfde kan blijven. Dat geldt ook voor huismerken van de grote supermarktketen Tesco.

 

Afname suikergebruik

Het gevolg is dat de hoeveelheid suiker in Engelse frisdranken nu al met 30.000 ton is afgenomen. De regering ging er van uit dat het allemaal veel geleidelijker zou gaan. Een gevolg is ook dat deze heffing op suiker de schatkist minder oplevert dan was gedacht; geen 600 miljoen euro per jaar, maar minder dan de helft. De opbrengst gaat naar het Ministerie van Onderwijs, die het voor de bestrijding van obesitas inzet.

 

Suikertaks ook voor Nederland serieuze optie

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) noemt de komst van een suikertaks 'een hele serieuze optie'. Een meerderheid in de Tweede Kamer is echter (nog) fel tegen een extra belasting op frisdrank. De Nederlandse coalitiepartijen zien liever dat producenten in Nederland vrijwillig minder suiker in hun dranken stoppen.

Bronnen: NOS / NOS / Telegraaf

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.