Grenswaarde voor toegevoegd suiker

27 maart 2017

De EFSA gaat een grenswaarde opstellen voor de dagelijkse inname van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen waarbij geen negatieve gezondheidseffecten optreden.

 

Verschillende Europese landen waaronder Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden hebben de EFSA (European Saftey Authority) hierom verzocht.

De EFSA zal een ad-hoc werkgroep instellen om de negatieve effecten van toegevoegd suiker te onderzoeken om zo te komen tot een grenswaarde. Het concept advies wordt in 2019 verwacht en begin 2020 zal het definitieve advies verschijnen. De Scandinavische landen krijgen de mogelijkheid om de werkgroep te observeren tijdens het proces.

Er zal onder andere worden gekeken naar de effecten op lichaamsgewicht, glucose-intolerantie en insulinegevoeligheid, type-2-diabetes, cardiovasculaire risicofactoren en tandbederf. Daarnaast zullen deze effecten zowel worden bekeken voor de algehele bevolking, als voor kinderen, adolescenten, volwassenen en ouderen.

Bron: EFSA

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.