Suikerhoudende frisdrank verhoogt kans op reuma

22 september 2014

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het regelmatig drinken van suikerhoudende frisdranken en een verhoogde kans op reumato´de artritis.

 

Het regelmatig drinken van suikerhoudende frisdranken verhoogt mogelijk de kans op het krijgen van reumato´de artritis, zo blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in de American Journal of Clinical Nutrition.

Uit de Nurses Health studies I en II blijkt dat vrouwen (n=186.900) die regelmatig suikerhoudende frisdranken drinken (minimaal 1 glas suikerhoudende frisdrank per dag) een 63% hogere kans hebben op het krijgen van reumato´de artritis in vergelijking met vrouwen die zelden of nooit suikerhoudende frisdranken gebruiken (minder dan 1 glas suikerhoudende frisdrank per maand). De verhoogde kans bleek niet gerelateerd aan andere voedings- en leefstijlfactoren. Het verband was het sterkst bij vrouwen boven de 55 jaar.

Het drinken van veel suikerhoudende frisdranken is al eerder in verband gebracht met een verhoogd risico op aandoeningen zoals type-2-diabetes en hart- en vaatziekten.

Meer informatie over de invloed van suikerhoudende frisdranken en een verhoogd risico op type-2-diabetes en een verhoogd risico op reumato´de artritis bij patiŰnten met type-2-diabetes, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.