30 procent minder suiker in frisdranken

16 november 2018

Frisdrankproducenten gaan het gehalte toegevoegde suikers in frisdranken met 30% verlagen, zo is afgesproken in het Preventieakkoord Overgewicht.

 

Haagse bronnen bevestigen deze deal zo geeft het AD aan. Het is de bedoeling dat de suikerreductie gemeten wordt in het aantal calorieŽn, omdat inname van minder calorieŽn direct bijdragen aan de bestrijding van overgewicht. Frisdrankproducenten krijgen voor deze suikerverlaging de tijd tot 2025.

Volgens de ingewijden is de suikertaks gesneuveld omdat dit plan 'technisch te ingewikkeld was om uit te voeren'. Ook luidde de kritiek dat het gebruik van aspartaam zo zou worden gestimuleerd.

Het Preventieakkoord Overgewicht heeft als doel om het aantal Nederlanders die leiden aan ziekten die voortkomen uit ernstig overgewicht, zoals diabetes en hart-, vaat- en leverziekten, met 40% te verminderen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is bezig met 3 'preventieakkoorden' om behalve overgewicht ook alcoholgebruik en roken terug te dringen.

De verwachting is nu dat voor het einde van de maand de 3 convenanten worden gepresenteerd. Alle 3 de convenanten laten langer op zich wachten dan gedacht, onder andere omdat er binnen de regeringscoalitie wat onenigheid was over de ingrepen.

De vraag is waarom het 6 jaar moet duren. In Engeland was binnen een half jaar het suikergehalte in Fanta en Sprite verlaagd van > 8 g suiker/100 ml naar < 5 g suiker/100 ml (een verlaging van > 37%).

Bron: AD

 

Lees meer over het belang van minder toegevoegde suikers in dranken in:

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.