Sterke daling van suiker in frisdrank in Engeland

14 januari 2020

De hoeveelheid suiker in Engelse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald, vooral dankzij de Engelse suikertaks.

 

De hoeveelheid suiker in Engelse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met > 5% suiker met de helft gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van de Oxford University dat gepubliceerd is in BMC Medicine.

De enorme daling is volgens de onderzoekers vooral te danken aan de Engelse suikeraccijns op frisdranken.

Engeland kampt met hoge obesitascijfers en de Engelse overheid wil daarom het suikergebruik (vooral in frisdrank) verminderen en heeft daarom in maart 2016 de suikeraccijns aangekondigd. Vanaf april 2018 betalen consumenten in Engeland 18 pence per l extra voor frisdrank met 5-8 g suiker/100 ml en 24 pence voor drankjes met > 8 g/100 ml. Over de frisdranken met < 5 g suiker/100 ml wordt geen suikertaks betaald. Ook over pure, ongezoete vruchtensappen en gezoete melkdranken wordt geen belasting betaald.

Tussen 2015 en 2018 is het gemiddelde suikergehalte in Engelse frisdrank gedaald van 4,4 g/100 ml tot 2,9 g/100 ml. Inmiddels hebben de 6 grootste frisdrankproducenten in Engeland al de helft van hun producten herzien. De verkoop van frisdrank die onder de suikertaks valt, is in 4 jaar tijd met de helft gedaald, terwijl de verkoop van frisdrank met een laag suikergehalte met 48% is gegroeid.

In Nederland geldt geen suikeraccijns en hier is de suikerinname via frisdranken veel minder gedaald.

 

Lees meer over het belang van minder toegevoegde suikers in dranken in:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.