Hoge kaliuminname verlaagt risico op hartziekten, vooral bij vrouwen

18 augustus 2022

Vrouwen die kaliumrijk voedsel (zoals bananen) eten, kunnen de negatieve effecten van te veel zout in hun voeding verminderen.

 

Meeste effect bij vrouwen

Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in European Heart Journal. Uit het onderzoek blijkt dat een kaliumrijke voeding de bloeddruk verlaagt bij vrouwen met een hoge zoutinname. Dit komt doordat kalium zorgt voor een hogere uitscheiding van zout via de nieren. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Deze gezondheidswinst is het grootst bij vrouwen.

 

Minder effect bij mannen

De onderzoekers analyseerden het verband tussen kaliuminname en bloeddruk, na correctie voor leeftijd, geslacht en zoutinname. Bij vrouwen was bij toename van kaliumconsumptie (in g per dag) een daling van de bloeddruk te zien. De relatie tussen kalium en bloeddruk werd alleen waargenomen bij vrouwen die veel zout aten. Daarbij resulteerde elke g dagelijkse inname van kalium voor een verlaging van de bovendruk van 2,4 mmHg. Bij mannen werd er een kleiner verband tussen kalium en bloeddruk aangetoond.

Bron: Amsterdam UMC

 

 

Meer informatie over de relatie tussen kalium en natrium en de relatie tussen kalium en bloeddruk, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.