Kaliumsuppletie tijdens een laag natriumdieet, verlaagt de bloeddruk maar weinig.
Zowel een voeding met weinig natrium (keukenzout) als een voeding met veel kalium verlagen de bloeddruk. Maar wat gebeurt er als mensen weinig natrium innemen én veel kalium?
Ineke Riphagen (klinisch chemicus in opleiding) heeft deze vraag beantwoord in haar proefschrift Diet-sensitive prognostic markers for cardiovascular and renal disease.
Uit het onderzoek van Riphagen blijkt dat een verhoogde kaliuminname wel degelijk bloeddrukverlagende effecten heeft tijdens zowel een hoge als een lage natriuminname.
Wordt de bloeddruk echter lager, dan wordt het bloeddrukverlagende effect van kalium tegengewerkt door de activatie van verschillende mechanismen die betrokken zijn bij de regulatie van de water- en zouthuishouding en de bloeddruk, namelijk een verhoogde secretie van vasopressine, activatie van het renine-angiotensine-aldosteron systeem en een verhoogde hartslag.
Lees meer over dit onderwerp in de e-books Alles over Natrium en chloor en Alles over Kalium.
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|