Hogere natrium-kalium verhouding: verhoogd risico op overlijden

18 juli 2011

De combinatie veel natrium (zout) en weinig kalium leidt tot een verhoogd risico te overlijden aan hart- en vaatziekten.

 

Uit de Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) onder 12.267 Amerikaanse volwassenen die gemiddeld 14,8 jaar werden gevolgd, blijkt dat de combinatie van veel natrium en weinig kalium het hoogste risico op hart- en vaatziekten geeft. Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine.

Mensen die veel natrium en weinig kalium eten lopen een 2x zo groot risico te sterven aan een hartaanval dan mensen die ongeveer evenveel natrium als kalium binnenkrijgen. Het gaat dus vooral om de balans tussen natrium en kalium.

Volgens de onderzoekers zouden consumenten het kalium in hun voeding moeten verhogen. Door het toevoegen van onder andere vers fruit en groenten, aardappelen, noten, peulvruchten en magere melk en melkproducten aan de voeding kan het kaliumgehalte op een effectieve manier worden verhoogd.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.