Tekort aan vitamine K een veelvoorkomend probleem

5 april 2016

Een tekort aan vitamine K blijkt een veel voorkomend probleem, vooral bij ouderen en patiŽnten met chronische aandoeningen.

 

Ineke Riphagen (klinisch chemicus in opleiding) heeft in haar proefschrift Diet-sensitive prognostic markers for cardiovascular and renal disease, onder andere onderzocht wat de prevalentie is van een vitamine-K-insufficiŽntie op basis van de concentraties dp-ucMGP (in-actieve vorm van het matrix Gla-eiwit) in het plasma.

In het lichaam wordt bloedvatverkalking tegengegaan door het vitamine-K-afhankelijke matrix Gla-eiwit (MGP). Bij een tekort aan vitamine K blijft dit eiwit inactief.

In haar studie vond Riphagen dat een vitamine-K-insufficiŽntie voorkomt bij 1 op de 3 mensen.

De prevalentie was nog hoger (48%) bij ouderen en patiŽnten met chronische aandoeningen (zoals type-2-diabetes, hypertensie, nierziekten en hart- en vaatziekten).

Een aantal factoren kunnen bijdragen aan een dergelijke functionele vitamine-K-insufficiŽntie, zoals een inadequate vitamine-K-inname of een verstoring van de vitamine-K-recycling.

Het is daarom belangrijk de vitamine-K-status te meten. Er zijn nu goede testmethoden (LC-MS/MS) beschikbaar voor de bepaling van vitamine K1 en vitamine K2 in het bloed, aldus Ineke Riphagen.

Meer informatie over het belang van vitamine K en de bepaling van de vitamine-K-status, zie e-book Alles over Vitamine K.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.