Groene groenten: belangrijke bron van vitamine K1

10 januari 2012

Onze voeding bevat vitamine K1 en vitamine K2. In welke voedingsmiddelen zit vitamine K1?

 

In de NEVO-tabel 2011 is het vitamine-K-gehalte van voedingsmiddelen (nog) niet opgenomen.
In 2009 heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om dit in de toekomst wel te doen. Op dit moment is het nog onduidelijk wanneer dit gerealiseerd gaat worden.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel vitamine K?

Onze voeding bevat twee vormen van vitamine K: vitamine K1 en vitamine K2.

In dit nieuwsbericht zal aandacht worden besteed aan vitamine K1. Binnenkort volgt nieuws over vitamine K2.

Groene groenten zijn een belangrijke bron van vitamine K1. Deze bevatten 100-817 μg vitamine K1/100 g.
Boerenkool is zeer rijk aan vitamine K1 en bevat 817 μg vitamine K1/100 g boerenkool (gekookt).

Andere voedingsmiddelen die vitamine K1 bevatten zijn bepaalde plantaardige oliŽn (bijvoorbeeld soja-olie), bepaalde soorten fruit (bijvoorbeeld kiwi) en bepaalde noten (bijvoorbeeld cashewnoten).

Ook rijk aan vitamine K1 zijn tarwegrassap en chlorofylsupplementen.

Meer informatie over vitamine-K-gehaltes van voedingsmiddelen is te vinden in het e-book Alles over Vitamine K.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.