Vitamine K2 in kaas en gefermenteerde melkproducten

12 januari 2012

Onze voeding bevat vitamine K1 en vitamine K2. In welke voedingsmiddelen zit vitamine K2?

 

De vitamine-K2-vitamines hebben een variabele zijketenlengte en zijn voornamelijk van bacteriŽle oorsprong. Vitamine K2 komt vooral voor in kaas en gefermenteerde melkproducten zoals kwark.
Kaas en kwark bevatten 45-80 μg vitamine K2/100 g.

Het aandeel van vitamine K2 in de Westerse voeding is slechts 10-20% van de totale vitamine-K-inname. Doordat vitamine K2 beter wordt geabsorbeerd dan vitamine K1, is het aandeel vitamine K2 circa 50% van de totale hoeveelheid geabsorbeerde vitamine K.

Daarnaast wordt ook vitamine K2 aangemaakt door onze darmflora. Er wordt algemeen aangenomen dat mensen een deel van hun vitamine-K-behoefte binnen krijgen door de absorptie van vitamine K2 die door de darmflora wordt geproduceerd. Dit is echter vermoedelijk niet meer dan 20% van de totale hoeveelheid metaboliseerbare vitamine K.

 

Meer informatie over vitamine K2:

 

Reacties

4 april 2017 11:24 Anoesia
 Natto en k2
Ik at als veganist eerst vooral boerenkool als kvitamineleverancier.
Maar dat bleek vooral k1 te zijn.
Ik ben begonnen met natto en voel me er goed bij.
3,00 is inderdaad niet zoveel, wanneer je de prijs van goudse kaas ( of moet ik zeggen gouden kaas ) vergelijkt met natto , waat je maar een lepel of twee van eet.
Bovendien eet je van kaas veel meer en is het sterk kankerverhogend zover ik gelezen heb.
( China study, nutrition facts, joel Fuhrman enz. ).
Ik ben dol op zulke info.
Weet iemand misschien nog een supercholinevervanger voor eigeel???
Ik eet daar momenteel veel fenegriekkiemen en boekweitkiemen voor.

Bij voorbaat dank.
24 november 2016 22:42 Dan
 Natto
Het valt op dat in veel artikelen van deskundigen wel kaas en kwark als bron van vitamine K2 wordt genoemd maar bijna nergens de rijkste bron, natto. Is dit onwetendheid? Je zou je ongans moeten eten aan kaas en kwark (met fatale gevolgen) om de aanbevolen hoeveelheid K2 binnen te krijgen terwijl natto iets van Ä3,45 per 150 gram kost, boordevol K2 zit en ook nog eens gezond is. O.k. Velen krijgen natto niet naar binnen vanwege de smaak en uiterlijk. Ik heb 7 mensen natto laten zien proeven en slechts 2 durfden het te eten en dat met een lang gezicht. Helaas zal natto nooit populair worden.
Wellicht zijn supplementen de beste oplossing voor wie K2 serieus neemt.
6 mei 2016 9:36 Manon Verheul-Koot
 Vitamine K2 in natto
Beste George, natto is een zeer goede bron van vitamine K2 en kan ook als vitamine-K2-bron worden gebruikt.
5 mei 2016 22:55 George Rozing
 Vitamine K2
De aanbevolen benodigde hoeveelheid K2 per dag is bij mijn weten 180 mcg per dag, dus in geval van kaas (45-90 mcg per 100g)heeft men elke dag tussen 200 - 400 gram per dag nodig maar het risico is dat de bloedvaten hierdoor kunnen stagneren. Waarom geen natto (uit soyabonen) eten? Natto bevat 900 mcg per 100g dus 20x zoveel K2!! Graag een reactie...

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.