Beschermt minder zout tegen hart- en vaatziekten?

21 augustus 2018

Is het nodig om de hoeveelheid zout in onze voeding te verminderen? Vorige week verschenen de resultaten van de PURE studie.

 

Vorige week verschenen de resultaten van de internationale PURE studie (Prospective Urban and Rural Epidemiological study) in The Lancet. Aan dit onderzoek deden 21 landen met 95.767 deelnemers mee.

De bloeddruk stijgt bij een hogere natriuminname, maar het risico op hart- en vaatziekten wordt alleen verhoogd bij een natriuminname van > 5.000 mg/dag, aldus de resultaten van de PURE studie.

De Nederlandse Voedingsraad adviseerde in 1986 (Richtlijnen Goede Voeding) het gebruik van keukenzout voor een volwassene te beperken tot maximaal 9 g natriumchloride (3.600 mg natrium) per dag. In 2006 is dit verlaagd naar maximaal 6 g natriumchloride (2.400 mg natrium) per dag.

De gemiddelde dagelijkse zoutinname door volwassen mannen in Nederland bedraagt 9,9 g zout/dag (4.000 mg natrium) en voor vrouwen 7,5 g zout/dag (3.000 mg natrium).

Volgens de onderzoekers van de PURE studie is er geen overtuigend bewijs dat mensen met een gemiddelde natriuminname van < 5.000 mg, hun inname van natrium moeten beperken.

 

Voor bepaalde personen (zoals nierpatiënten, diabetespatiënten) en onder bepaalde omstandigheden (zoals een genetische aanleg voor zoutgevoeligheid en een voeding met weinig kalium uit groenten en fruit) kan het wel zinvol zijn om de inname van natrium te beperken. Verder is een goede natrium-kalium balans belangrijk omdat kalium het effect van natrium neutraliseert.

Bekijk voor welke groepen een natriumbeperking zinvol is, in het e-book Alles over Natrium en chloor.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.