Patiënten met type-2-diabetes die veel zout eten, hebben een 2x zo hoog risico op hart- en vaatziekten dan type-2-diabeten die minder zout eten.
Diabetespatiënten hebben al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (2-4x hoger dan gezonde personen).
In Japans onderzoek werden 1.588 diabetespatiënten (tussen 40 en 70 jaar oud) gedurende 8 jaar gevolgd. Op basis van de zoutinname werden de patiënten in 4 groepen verdeeld. Uit deze studie bleek dat diabetespatiënten met de hoogste natriuminname (gemiddeld 5.900 mg/dag, omgerekend 15,4 g zout/dag) een 2x zo hoog risico op hart- en vaatziekten hadden, dan diabetespatiënten met de laagste natriuminname (gemiddeld 2.800 mg/dag, omgerekend 7,3 g zout/dag).
Het effect van een natriumrijke voeding werd verergerd door een slechte bloedglucosecontrole. Om het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden, moeten diabetespatiënten het zout in hun voeding beperken en hun bloedglucosespiegel goed in de gaten houden. Dit onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Meer informatie over de invloed van voeding en natrium op het risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met type-2-diabetes, zie:
Bronnen |
|