Minimaal 175 g koolhydraten bij zwangeren met diabetes

31 januari 2020

Volgens de huidige inzichten wordt de hoeveelheid van 175 g koolhydraten per dag als veilige minimale hoeveelheid gezien, aldus het Standpunt DNO Diabetesdiėtist.

 

Zwangere vrouwen met diabetes of zwangerschapsdiabetes zouden dagelijks minimaal 175 g koolhydraten moeten innemen.

DNO Diabetesdiėtist heeft hierover het standpunt Minimale hoeveelheid koolhydraten bij zwangerschap en diabetes en bij zwangerschapsdiabetes geformuleerd.

Aanleiding hiervoor was de recente berichtgeving over koolhydraatbeperkte diėten met 70-100 g koolhydraten per dag voor zwangeren met diabetes.

 

Amerikaanse richtlijn

Het standpunt is gebaseerd op de in 2019 herziene richtlijn van de American Diabetes Association (ADA). In deze richtlijn staat dat de voedingsbehoefte van zwangere vrouwen met diabetes wijkt niet af van de voedingsbehoefte van zwangere vrouwen zonder diabetes. Het voedingsadvies moet gebaseerd zijn op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden voor zwangere vrouwen: minimaal 175 g koolhydraten, 71 g eiwit en 28 g voedingsvezel.

 

Risico op ketonenvorming

Bij een strengere koolhydraatbeperking ontstaat een risico op ketonenvorming bij de moeder. Het effect hiervan op het ongeboren kind is nog onvoldoende onderzocht en moet daarom ontraden worden, aldus de toelichting van de stichting op het standpunt.

 

 

Voor meer informatie over het laag koolhydraat dieet bij diabetes, zie e-book Diabetes type 2.

 

Voor meer informatie over de rol van vitamines en mineralen in de preventie en behandeling van zwangerschapdiabetes, zie ZiektebeeldenIndex onder 'Zwangerschapsdiabetes'.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.