Moniek Looman doet onderzoek naar de voeding en voedingsstatus van vrouwen met zwangerschapsdiabetes.
Zwangerschapsdiabetes verhoogt het risico op het krijgen van een macrosoom (groot) kind. Dit kan moeilijkheden opleveren tijdens de bevalling. Daarnaast hebben zowel moeder als kind een groter risico om later type-2-diabetes te ontwikkelen.
Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes neemt nog steeds toe in Nederland.
Promovendus Moniek Looman van Wageningen Universiteit onderzoekt de rol van voeding bij zwangerschapsdiabetes.
GLIMP 1: de gevolgen
In de GLIMP-1-studie (Gestational diabetes and LIfestyle Measurements during Pregnancy) heeft Moniek onderzoek gedaan naar de gevolgen van zwangerschapsdiabetes.
Uit de eerste resultaten van deze studie blijkt dat vrouwen met zwangerschapsdiabetes, die hiervoor met insuline werden behandeld, een 25% verhoogd risico hebben op het krijgen van type-2-diabetes ná de bevalling (in gemiddeld 6 jaar). Bij de vrouwen die met voedingsadvies werden behandeld, werd dit niet gezien.
GLIMP 2: de rol van voeding
In de GLIMP-2-studie wordt momenteel onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij het ontstaan van zwangerschapsdiabetes.
Voor dit onderzoek worden vrouwen uitgenodigd die zwanger willen worden én een verhoogd risico hebben om zwangerschapsdiabetes te krijgen. Vrouwen zonder verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes die zwanger willen worden, worden als controlegroep meegenomen.
Met vragenlijsten hoopt Moniek meer inzicht in de rol van de voedingsinname vóór, tijdens en na de zwangerschap te krijgen. Ook worden vitamine- en mineralenbepalingen in het bloed gedaan. Tevens worden factoren meegenomen zoals gewicht en gewichtstoename tijdens de zwangerschap, beweging, roken, alcoholgebruik.
Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei
Voor meer informatie over de rol van vitamines en mineralen in de preventie en behandeling van zwangerschapdiabetes, zie ZiektebeeldenIndex onder zwangerschapsdiabetes.
Voor meer informatie over de rol van voeding, vitamines en mineralen in de preventie en behandeling van type-2-diabetes, zie: