Een hogere vitamine-C-inname via de voeding (meer dan 200 mg/dag) verlaagt het risico op zwangerschapsdiabetes.
Oxidatieve stress kan bijdragen aan het ontstaan van zwangerschapsdiabetes.
In een studie gepubliceerd in Clinical Nutrition zijn in de periode 2013-2016 totaal 3.009 zwangere vrouwen gevolgd.
Bij deze vrouwen zijn leefstijldata, de vitamine-C-inname via de voeding en de vitamine-C-inname via supplementen nagevraagd.
In week 24-28 van de zwangerschap werd een orale glucosetolerantietest afgenomen.
Van de 3.009 zwangeren bleek 11,4% zwangerschapsdiabetes te hebben.
De vrouwen werden op basis van hun vitamine-C-inname via de voeding ingedeeld in 3 groepen: inadequaat (< 115 mg vitamine C/dag), adequaat (115-200 mg vitamine C/dag) en boven adequaat (> 200 mg vitamine C/dag).
25% van de zwangeren had een inadequate vitamine-C-inname, 51% adequaat en 24% had een vitamine-C-inname boven adequaat.
De vrouwen die > 200 mg vitamine C/dag via de voeding innamen bleken een 26% lager risico te hebben op zwangerschapsdiabetes dan de vrouwen die een adequate vitamine-C-inname via de voeding (115-200 mg vitamine C/dag) hadden.
Er werd geen significant verband tussen de totale vitamine-C-inname en het risico op zwangerschapsdiabetes gevonden. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die vitamine C via supplementen innamen, een lagere vitamine-C-inname via de voeding hadden.
Voor zwangeren is het belangrijk voldoende groenten en fruit te gebruiken die rijk zijn aan vitamine C om het risico op zwangerschapsdiabetes te verlagen.
Meer informatie over het belang van vitamine C tijdens de zwangerschap, zie e-book Alles over Vitamine C.
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|