Kinderwensspreekuur bij de diėtist

14 mei 2018

Wil je zwanger worden en wil je tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden met een gezonde voeding, maak dan een afspraak met een diėtist.

 

Dit lijkt een goed advies naar aanleiding van onder andere de resultaten van de promotie van Moniek Looman die op 18 mei 2018 gaat promoveren op het proefschrift Diet, nutritional status and gestational diabetes aan de Wageningen University.

Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor. Voeding speelt een belangrijke rol bij de preventie en behandeling van zwangerschapsdiabetes.

Uit het onderzoek van Moniek Looman blijkt dat de voeding en voedingsstatus van zwangere vrouwen meer aandacht nodig heeft, vooral in de periode voor de zwangerschap.

Zo blijkt dat 14% van de vrouwen in de periode voor de zwangerschap een te lage foliumzuurstatus heeft en 23% een te lage vitamine-D-status.

Daarnaast bleek dat er mogelijk een verband is tussen een aantal voedingsstoffen en de gemeten bloedsuiker van de vrouwen. Volgens Looman is meer onderzoek nodig om in een grotere groep vrouwen de precieze rol van verschillende voedingsstoffen vast te stellen.

Bron: Alliantie Voeding in de zorg

 

Ook andere onderzoeken geven aan dat een goede voeding en een goede voedingsstofstatus van vitamines en mineralen belangrijk zijn voor een goede fertiliteit van vrouw en man, een gezonde zwangerschap (zowel voor moeder als kind) en de preventie van zwangerschapscomplicaties (zoals zwangerschapsdiabetes en zwangerschapshypertensie) en geboorteafwijkingen (zoals neuraalbuisdefecten).

Lees meer over deze onderwerpen, de voedingsadviezen en suppletie-adviezen voor en tijdens de zwangerschap in de e-books van VoedingOnline:

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.