Meer voedingsvezel is belangrijk

17 januari 2019

Niet de hoeveelheid maar de kwaliteit van de koolhydraten (volkoren en ongeraffineerd) is van belang in de preventie van ziekten.

 

Met een ongeraffineerde voeding met voldoende voedingsvezel (> 25 g voedingsvezel/dag) kan het lichaamsgewicht, de systolische bloeddruk en totale cholesterolgehalte worden verlaagd en wordt de stoelgang bevorderd.

Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten, type-2-diabetes, darmkanker en borstkanker met 16-24% verlaagd.

Verder liet de analyse 15-30% minder gevallen van overlijden zien bij mensen die de meeste vezels binnen kregen in vergelijking met mensen die de minste vezels aten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de WHO (World Health Organization) en verscheen deze week in The Lancet.

In Nederland bevat een gemiddelde voeding 20 g voedingsvezel, zo blijkt uit de laatste Voedselconsumptiepeiling.

De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is een ongeraffineerde vezelrijke voeding te gebruiken met volkoren graanproducten (zoals volkorenbrood, muesli, havermout, zilvervliesrijst en volkorenpasta’s), fruit, groenten, peulvruchten en noten. Hierbij is niet de hoeveelheid koolhydraten maar de kwaliteit van de koolhydraten belangrijk in de preventie van ziekten.

Zij zetten zich hiermee af tegen het gebruik van laag-koolhydraat diëten waarmee het volgens de onderzoekers vrijwel onmogelijk is om voldoende voedingsvezel binnen te krijgen.

 

Meer informatie over de rol van koolhydraten in de preventie en behandeling van type-2-diabetes en obesitas, zie:

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.