Volkoren verlaagt risico op chronische ziekten

4 december 2017

Vaker volkoren eten hangt direct samen met een lager sterfterisico en minder risico op type-2-diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk ook dikke-darm-kanker.

 

Dit meldt het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC).

Het ICQC vindt dat wetgevers in Europa via goede regelgeving aan consumenten moeten uitleggen wat wel en geen volkoren product is.

Prof. dr. Fred Brouns van de Universiteit Maastricht zegt dat ook in Nederland nog veel producten het predicaat 'volkoren' mogen claimen, terwijl dat er nauwelijks in zit. Dat moet worden aangepakt, aldus Brouns.

Tweemaal daags volkoren
Als consumenten de genoemde gezondheidsvoordelen willen bereiken, is het voldoende 2x per dag volkoren te eten, stelt het ICQC. Deze voordelen treden niet op bij de consumptie van geraffineerde graanproducten, zoals witbrood of witte rijst. Het predicaat volkoren betekent dat alle stoffen die de oorspronkelijke graanbron bevatten in dezelfde verhouding in een levensmiddel moeten zitten. Het is een kwaliteitsbron van voedingsvezels en voedingsstoffen en er is een dringende noodzaak om dit te communiceren richting publiek en gezondheidsadviseurs, zegt het ICQC.

Beter dan groente en fruit
Recente gegevens tonen aan dat de effecten van volkoren producten voor de gezondheid zelfs sterker lijken dan die van groente en fruit. Daarom bevorderen veel internationale voedselautoriteiten nu naast groente en fruit ook het consumeren van volkoren producten. Granen zijn wereldwijd een van de belangrijkste voedselbronnen. Dit heeft geleid tot veel investeringen en snelle ontwikkelingen op het terrein van de levensmiddelentechnologie, zoals moderne maalstromen en de vele geraffineerde meelproducten die daaruit voorkomen. Gevolg: de productie van geraffineerde producten die nog maar nauwelijks vezels en voedingsstoffen bevatten. ICQC vindt het tijd voor een ommekeer. Terug naar vol-natuurlijk, naar volkoren.

Bronnen: ICQC / University Maastricht

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.