Voedingsvezels belangrijk voor darmflora van het nageslacht

15 februari 2016

Voedingsvezels blijken niet alleen belangrijk te zijn voor een gezonde darmflora van het individu maar ook voor de darmflora van het nageslacht.

 

De darmflora bestaat uit triljoenen micro-organismen. In onze moderne Westerse samenleving is de diversiteit in de darmflora afgenomen.

Fermenteerbare voedingsvezels hebben een belangrijke rol in het in stand houden van het ecosysteem van de darmflora.

Uit dierexperimenteel onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Nature, blijkt dat de veranderingen in de darmflora door een vezelarm dieet binnen een generatie nog kunnen worden hersteld door weer de juiste voedingsvezels te gaan eten. Dit helpt echter niet meer als er al generaties lang vezelarm wordt gegeten omdat er dan bacteriesoorten uit de darm zijn verdwenen. Om alsnog de darmflora te herstellen moeten deze ontbrekende darmbacteriŽn weer aan de darm toegevoegd worden in combinatie met een vezelrijk dieet.

Een vezelarme voeding leidt tot veranderingen in de darmflora en kan leiden tot onherstelbaar verlies van bepaalde darmbacteriŽn over de generaties. Door een vezelarme voeding worden bepaalde darmbacteriesoorten zo schaars dat zij niet meer op een goede manier worden doorgegeven aan de volgende generatie en zo dreigen uit te sterven.

Een vezelrijke voeding is dus niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor jouw (toekomstige) kinderen.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.