Nederlandse Donor Feces Bank

12 februari 2016

Deze week is de eerste Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend in het LUMC.

 

Deze fecestransplantatiebank, oftewel Ďpoepbankí, biedt uitkomst bij terugkerende darminfecties. Mensen met speciale darmaandoeningen, zoals de darminfectie Clostridium difficile, krijgen namelijk ontlasting van een donor met gezonde darmflora.

De darminfectie Clostridium difficile komt relatief vaak voor (circa 3.000 patiŽnten per jaar in ziekenhuizen) en ontstaat meestal na een behandeling met antibiotica. Soms zorgt de infectie voor weinig klachten, in andere gevallen levert een infectie meer problemen op. Bij ongeveer 5% van de patiŽnten komt een infectie regelmatig terug. Voor deze laatste groep is een fecestransplantatie de enige effectieve behandeling. Fecestransplantaties vinden op dit moment 3-4x per maand plaats in Nederland. De verwachting is dat dit aantal snel stijgt. Prof.dr. Ed Kuijper van de afdeling Medische Microbiologie van het LUMC: ĎDe effectiviteit van de fecestransplantatie bij patiŽnten met een Clostridium difficile-infectie is in 2013 bewezen. Sindsdien is de behandeling opgenomen in nationale en internationale richtlijnen.í

De NDFB biedt in de toekomst ook de mogelijkheid wetenschappelijk onderzoek te doen naar verbetering van de behandeling, de optimale samenstelling van de darmflora en naar de toepassing van fecestransplantaties bij andere aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, colites ulcerosa, de aanwezigheid van resistente bacteriŽn en darmklachten na een infectie.

Bronnen: LUMC / NDFB

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.