Onderzoekers van Harvard waarschuwen voor groter risico op type-2-diabetes door glutenvrij dieet.
Op het congres van de American Heart Association zijn de resultaten van het Harvard onderzoeksteam gepresenteerd die onderzoek hebben gedaan naar de medische data van bijna 200.000 deelnemers.
De onderzoekers vonden dat de meeste deelnemers minder dan 12 g gluten per dag aten (dit komt grofweg overeen met 2-3 sneden volkorenbrood).
Deelnemers met de hoogste gluteninname (circa 20% van de groep) hadden een 13% lager risico op type-2-diabetes dan de deelnemers met de laagste gluteninname (< 4 g gluten/dag).
Glutenvrije producten bevatten vaak minder voedingsvezel, vitamines en mineralen. Juist de voedingsvezels uit graanproducten hebben een beschermende werking tegen het ontstaan van type-2-diabetes. Ook vitamines en mineralen (zoals thiamine, foliumzuur, magnesium, ijzer en jodium) zijn van belang.
Patiënten met coeliakie of dermatitis herpetiformis (glutensensitiviteit) die een glutenvrij dieet moeten gebruiken, doen er goed aan te zorgen voor goede vervangers voor graanproducten en een goed voedingsadvies van een diëtist te krijgen.
Daarnaast zijn er mensen die aangespoord door foodbloggers en andere health freaks glutenvrij gaan eten. De Harvard onderzoekers adviseren deze groep om te stoppen met het glutenvrije dieet omdat er weinig bewijzen zijn dat het glutenvrije dieet gezondheidsvoordelen heeft.
Bronnen: American Heart Association / The Telegraph
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|