Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat autisme diëten voor kinderen niet voorzien in adequate suppletie en kunnen leiden tot overdosering.
In de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics is een onderzoek gepubliceerd naar de vitamine- en mineralensuppletie bij kinderen met autisme.
In Amerika proberen veel families een ‘autisme dieet’ ofwel een glutenvrij en caseïnevrij dieet om de autisme symptomen te verminderen. Omdat kinderen met autisme vaak slecht eten, worden er ook meer vitamine- en mineralensupplementen gebruikt. Dit gebeurt vaak zonder (para)medische begeleiding.
Uit het onderzoek blijkt dat circa 12-19% van de kinderen met autisme een ‘autisme dieet’ gebruikt en 56-78% vitamine- en mineralensupplementen.
Na suppletie krijgt echter 40-55% nog te weinig calcium en 30-40% te weinig vitamine D binnen. Daarnaast overschrijden veel kinderen met autisme door suppletie de aanvaardbare bovengrens van inname voor vitamine A, foliumzuur en zink.
De onderzoekers pleiten er voor dat bij iedere patiënt door een diëtist wordt onderzocht welke voedingstekorten of overschrijdingen er zijn, zodat een advies op maat kan worden gegeven.
Meer informatie over de vitamine- en mineralenbehoefte en -status bij patiënten met autisme, zie ZiektebeeldenIndex onder ‘autisme’.
Andere gerelateerde artikelen:
Bronnen |
|