Verhoging foliumzuuradvies aan zwangeren?

21 oktober 2014

Het Autisme Kenniscentrum pleit voor hogere foliumzuursuppletieadviezen aan (aanstaande) zwangeren.

 

Tot voor kort dacht men dat autisme voor 90% erfelijk was. Nu blijkt dit 35-60% te zijn. Omgevingsfactoren zoals de leeftijd van ouders spelen een grotere rol dan gedacht. Foliumzuur lijkt een beschermende factor te spelen en verkleint de kans op een kind met autisme met 27-40%, zo concludeert dr. Annelies Spek, hoofd van het Autisme Kenniscentrum in het Tijdschrift Psychiatrie.

In een artikel in het Algemeen Dagblad (AD) van 21 oktober 2014 geeft het Autisme Kenniscentrum aan het foliumzuursuppletieadvies aan (aanstaande) zwangeren te willen verhogen van 400 naar 600 g foliumzuur per dag.

Sinds 1993 wordt aan (aanstaande) zwangeren 4 weken voor tot 8 weken na de bevruchting foliumzuursuppletie (400 g/dag) geadviseerd ter preventie van neuraalbuisdefecten.

Op basis van een onderzoek uit 2012 in de American Journal of Clinical Nutrition adviseert het Autisme Kenniscentrum om een supplement met 600 g foliumzuur per dag in te nemen. Uit dit onderzoek blijkt dat met name moeders en kinderen met een genetische afwijking (MTHFR 677 C>T) baat hebben bij een hogere foliumzuursuppletie.

Het zou goed zijn als de Gezondheidsraad (voorheen Voedingsraad) het advies uit 1993 update. Niet alleen neuraalbuisdefecten en autisme worden benvloed door de foliumzuurstatus, maar ook zwangerschapscomplicaties en andere geboorte-afwijkingen, zie e-book Alles over Foliumzuur.

 

Zie ook:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.