Foliumzuursuppletie bij zwangeren moet beter

9 november 2012

Uit onderzoek blijkt dat foliumzuursuppletie voor en tijdens de zwangerschap, het risico op een kind met een neuraalbuisdefect verlaagd. Toch slikt maar 50% van de zwangeren foliumzuur.

 

In Nederland is foliumzuursuppletie sinds 1993 beleid.

In 2005 is door het ministerie van VWS in de begroting als prestatie-indicator een adequaat gebruik van foliumzuur in 2010 door ten minste 70% van de vrouwen die zwanger werden, opgenomen. Dit is echter niet gehaald.

Sinds 2005 neemt namelijk het aantal vrouwen dat foliumzuur gebruikt rond de zwangerschap niet meer toe en het aantal kinderen dat wordt geboren met een neuraalbuisdefect neemt niet meer af. Op dit moment gebruikt 50% van de (aanstaande) zwangeren een foliumzuursupplement. Dit blijkt uit een artikel Foliumzuursuppletiebeleid bij zwangerschap werkt, maar moet beter dat deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde werd gepubliceerd.

De belangrijkste reden dat (aanstaande) zwangeren geen foliumzuur gebruiken in onwetendheid. Hierin kan dus met voorlichting het nodige worden verbeterd.

In 2011 is bij de begrotingsbehandeling voor de 3e keer een motie aangenomen waarin de minister gevraagd wordt doortastend op te treden. De minister heeft dit met de Kamerbrief over gebruik van foliumzuur in preconceptiezorg beantwoord.

De gezondheidswinst van foliumzuurgebruik is hoog en de kosteneffectiviteit bijzonder gunstig. Naast de overheid, zouden ook professionals meer aandacht aan foliumzuursuppletie bij (aanstaande) zwangeren moeten besteden.

Lees meer over foliumzuursuppletie bij (aanstaande) zwangeren in het e-book Alles over Foliumzuur.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.