Glutenvrij dieet vergroot risico op hart- en vaatziekten

8 mei 2017

Het vermijden van gluten in de voeding zonder dat daar een medische indicatie voor is, kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

 

Dit blijkt uit een groot onderzoek dat gepubliceerd is in de British Medical Journal waarbij 45.303 mannen en 64.714 vrouwen over een periode van 26 jaar werden gevolgd.

Mensen die geen producten met gluten eten, consumeren ook minder volkoren graanproducten, en dat kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Volkoren graanproducten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals voedingsvezels, B-vitamines en ijzer.

Eerder is ook gebleken dat een glutenvrij dieet het risico op type-2-diabetes vergroot.

Een zelfverkozen glutenvrij dieet (zonder medische indicatie) moet daarom worden ontraden.

Voor patiŽnten die wel een glutenvrij dieet nodig hebben (zoals bij coeliakie), zijn aanvullende dieetadviezen van een diŽtist belangrijk om een zo volwaardig mogelijke voeding te gebruiken.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.