Volkoren granen verlagen risico op type-2-diabetes

14 september 2018

Consumptie van volkoren graanproducten leidt tot een verlaging van het risico op type-2-diabetes, zo blijkt uit een grote studie in Denemarken.

 

De universiteit van Zweden en Denemarken hebben een grote studie in Denemarken uitgevoerd onder 55.465 deelnemers (bij aanvang 50-65 jaar oud) die gedurende 15 jaar zijn gevolgd. Hiervan ontwikkelden 7.417 deelnemers type-2-diabetes.

Er werd gekeken naar de inname van volkoren granen (tarwe, rogge, haver) en de ontwikkeling van type-2-diabetes.

Hieruit bleek dat de groep met de hoogste inname van volkoren graanproducten, een lager risico op type-2-diabetes hadden (mannen 34% lager en vrouwen 22% lager) dan de groep met de laagste inname van volkoren producten.

In de groep met de hoogste inname van volkoren graanproducten werd door mannen > 60 g en door vrouwen > 51 g volkoren graanproducten per dag gebruikt. De totale voeding van deze 2 groepen leverde respectievelijk > 33 g en > 30 g voedingsvezel per dag.

In de groep met de laagste inname van volkoren graanproducten werd door mannen dagelijks < 27 g en door vrouwen < 24 g volkoren producten gebruikt. De totale voeding leverde < 17 g voedingsvezel per dag in beide groepen.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

In Zweden wordt het advies gegeven voor vrouwen om circa 70 g volkoren graanproducten per dag te consumeren en voor mannen 90 g per dag.

 

Bekijk het belang van voedingsadviezen in de preventie van type-2-diabetes in het e-book Diabetes type 2.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.