Graanvezels verlagen risico op type-2-diabetes

5 maart 2018

Een hogere inname van voedingsvezel (vooral uit volkoren graanproducten) verlagen het risico op diabetes type 2.

 

In 'koolhydraatarme' of 'low carb' diëten wordt aanbevolen zo weinig mogelijk koolhydraten te gebruiken.

Nu is het beperken van minder toegevoegde suikers een goede zaak, maar het beperken van volkoren graanproducten niet. Vooral volkorenbrood is een belangrijke leverancier van graanvezels.

Uit onderzoek blijkt dat een voedingsvezelinname van ≥ 25 g voedingsvezel/dag voor vrouwen en ≥ 38 g voedingsvezel/dag voor mannen het risico op type-2-diabetes met 20-30% verlaagd. Hierbij blijken met name de vezels uit granen een belangrijke rol te spelen.

Daarnaast blijkt dat graanvezels niet alleen het risico op type-2-diabetes verlagen maar ook de mate van insulineresistentie verbeteren.

Aandacht voor de inname van voldoende voedingsvezels (vooral uit volkoren graanproducten) is daarom gewenst.

 

Voor meer informatie zie:

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.