Personen die koolhydraten in hun voeding vervangen door dierlijke eiwitten en vetten, verkorten hun levensduur.
Laag koolhydraat diëten kunnen op de korte termijn gewichtsverlies en daarmee gezondheidswinst opleveren, maar op de lange termijn zijn de resultaten niet gunstig en kunnen zelfs schadelijk zijn, blijkt uit epidemiologisch onderzoek dat in The Lancet is gepubliceerd.
Volgens de onderzoekers vertoont de grafiek van de koolhydraatinname en het risico om te overlijden een U-vorm. Een inname van < 40 en% koolhydraten en een inname van > 70 en% koolhydraten, vergroten het risico om te overlijden. Een koolhydraatinname van 50-55 en% geeft het meest gunstige resultaat.
De verklaring van de minder gunstige resultaten van het laag koolhydraat dieet zoeken de wetenschappers in het tekort aan beschermende plantaardige stoffen (zoals voedingsvezel, vitamines en mineralen) en het te veel aan dierlijke vetten en eiwitten, waardoor de permanente staat van lichte inflammatie toeneemt. Dat versnelt de veroudering van het lichaam en verhoogt het risico op ziekten als kanker en hart- en vaatziekten.
Als koolhydraten vervangen worden door meer plantaardige eiwitten en vetten, dan worden geen negatieve effecten op de levensduur gevonden.
Volgens de onderzoekers zijn zowel te weinig als te veel koolhydraten schadelijk, maar nog belangrijker dan de hoeveelheid is de kwaliteit van de koolhydraten, vetten en eiwitten.
Meer informatie over de rol van koolhydraten in de preventie en behandeling van type-2-diabetes en obesitas, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|