Ernstige twijfels over effectiviteit koolhydraatarm dieet

23 maart 2018

Het verlagen van de inname van toegevoegde suikers voorkomt diabetes en overgewicht, maar het is niet nodig om daarvoor een koolhydraatarm dieet te volgen.

 

In de strijd tegen overgewicht en diabetes zetten veel mensen in op 'minder suiker'. Sommigen denken daarom dat dan ook een koolhydraatarm dieet de voorkeur heeft. In de praktijk betekent dat afzien van zetmeelbronnen zoals brood, rijst, aardappelen en bananen. Maar het nut daarvan wordt door wetenschappers ernstig betwijfeld.

 

Minder toegevoegde suikers

Dat een zo laag mogelijke inname van suiker het risico op overgewicht en diabetes vermindert, staat buiten kijf, aldus Prof.dr. Fred Brouns (emeritus hoogleraar Innovatie in gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht).

 

Negatieve effecten koolhydraatarm dieet

Maar uit het onderzoek van Fred Brouns blijkt dat een koolhydraatarm dieet tot ongunstige effecten kan leiden. Vooral de lage hoeveelheid voedingsvezel en het hoge vetgehalte van een koolhydraatarm dieet, leiden tot ongunstige invloeden op de darmflora.

Verder blijkt een zeer koolhydraatarm dieet met < 50 g koolhydraten (ook wel ketogeen dieet genoemd) voor velen moeilijk vol te houden is. Volgens het onderzoek van Brouns is een voedingspatroon dat minimaal 100 tot 150 g koolhydraten per dag bevat, beter vol te houden.

 

Internationale koolhydraataanbevelingen

Samen met een internationaal team vergeleek Brouns 11 richtlijnen van 10 voedselautoriteiten, onder meer de WHO (World Health Organization), EFSA (European Food Safety Autority) maar bijvoorbeeld ook de voedselautoriteiten in Noord-Amerika, Australië en Scandinavië.

Zonder uitzondering bevelen deze richtlijnen aan om de inname van toegevoegde suikers drastisch te beperken. Geen van de autoriteiten rept echter van een koolhydraatarm dieet om dat te bereiken. Sterker nog, in alle onderzochte gevallen wordt aanbevolen om tot circa 50% van de dagelijkse energie-inname als koolhydraat te consumeren.

Volgens Brouns kan het gehalte aan koolhydraten best wat omlaag en dat van vet wel wat omhoog, resulterend in 40% van de dagelijkse energie-inname voor beide voedingsstoffen. Belangrijk daarbij is dan wel dat gekozen wordt voor koolhydraatbronnen met een hoog vezelgehalte en voor onverzadigde vetbronnen.

Bij het voorkomen van overgewicht en diabetes is een gelijktijdige aanpassing van meerdere leefstijlfactoren belangrijk. Denk daarbij naast gezond eten ook aan kwantitatief minder eten, stoppen met roken, matig alcoholgebruik en meer lichaamsbeweging.

 

Recente publicaties van Fred Brouns

Er zijn 2 publicaties van Fred Brouns over dit onderwerp verschenen:

 

Bron: Universiteit Maastricht

 

 

Meer informatie over de rol van koolhydraten in de preventie en behandeling van type-2-diabetes en obesitas zie:

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.