Heeft voeding invloed op de psyche en is een dieet nuttig bij een depressie, psychose, ADHD, autisme, etc.?
De aandacht voor de effecten van voedingstoffen en diëten op de psyche neemt toe.
In Nederland bestaat het vakgebied ‘voedingspsychiatrie’ nog niet, maar de scepsis onder psychologen en psychiaters in Nederland over dit onderwerp neemt af, zo werd onlangs gemeld in het blad De Jonge Psychiater in het artikel Voedingssupplementen op recept bij depressie.
Dit jaar hopen de Amsterdamse hoogleraren in de VU, Ingeborg Brouwer (hoogleraar Voeding voor Gezond Leven) en Marjolein Visser (hoogleraar Gezond oud worden) het onderzoek MooDFOOD af te ronden.
In de Volkskrant verscheen vorige week het artikel Twee VU-hoogleraren hopen op doorbraak in de zoektocht naar een dieet dat helpt tegen depressie, adhd of autisme. Psychiaters krijgen veel vragen van patiënten over voeding. Er is daarom behoefte aan een leidraad over hoe te gaan met deze vragen.
Komt het vakgebied voedingspsychiatrie eraan?
Gerelateerd nieuws: