Kan dieet echt depressie wegnemen?

7 december 2017

Er is discussie ontstaan over Australisch onderzoek waaruit blijkt dat een diŽtist bezoeken, een depressie aanzienlijk kan verlichten.

 

Leidse onderzoekers (Marc Molendijk (universitair docent klinische psychologie) en Willem van der Does (hoogleraar klinische psychologie)) hebben kritiek op de opzet van het Australische onderzoek dat begin dit jaar werd gepubliceerd in BMC Medicine.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de voedingsadviezen van een diŽtist effectief zijn in de behandeling van patiŽnten met een depressie en kunnen bijdragen aan de totale behandeling van patiŽnten met een depressie.

De kritiek van de Leidse onderzoekers is gepubliceerd in het artikel Kan dieet echt depressie wegnemen? de Volkskrant. De kritiek richt zich op de opzet van het onderzoek. Naar aanleiding van dit commentaar heeft echter geen correctie plaatsgevonden in het BMC Medicine.

 

De laatste tijd verschijnen steeds meer onderzoeksresultaten over de effecten van voeding in de preventie en behandeling van een depressie, zie Nieuwsdossier Depressie.

 

Natuurlijk verdwijnt een serieuze ziekte als depressie niet 'alleen door een bezoekje aan de diŽtist', maar het is zeker wel van belang dat voeding en leefstijl meer aandacht krijgen in de preventie en behandeling van depressie (zie behandelplan depressie).

Voeding- en leefstijladviezen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de niet-medicamenteuze behandeling van patiŽnten met een depressie (stap 1).

Als voeding- en leefstijladviezen onvoldoende effect hebben (al dan niet in combinatie met psychotherapie/psychologische behandeling), kunnen antidepressiva worden ingezet (stap 2).

Echter ook in deze 2e fase is het van belang aandacht te hebben voor de negatieve effecten die antidepressiva kunnen uitoefenen op de voedingsstatus en de voedingsadviezen om deze effecten op te vangen.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.