Depressief? Ga naar de diëtist

19 april 2017

Onderzoek geeft aan dat voedingsadviezen van een diëtist effectief zijn in de behandeling van patiënten met een depressie.

 

Depressie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem. Gedurende het leven ondervindt 10-25% van de vrouwen en 5-12% van de mannen een depressie.

Uit een Australische gerandomiseerde gecontroleerde studie blijkt dat voedingsadviezen van de diëtist effectief zijn in de behandeling van depressie.

De dieetinterventie bestond uit een gemodificeerde Mediterrane voeding (‘ModiMedDiet’). Dit is een Mediterrane voeding met een aantal aanpassingen (er wordt onder andere 3-4x per week rood vlees gebruikt om hiermee de inname van ijzer en zink te verhogen). De inname van zoete producten, frisdranken, geraffineerde producten, fastfood en bewerkt vlees werd sterk beperkt.

De onderzoeksgroep (n=31) kreeg gedurende 12 weken, 7x60 minuten begeleiding van een diëtist. De controlegroep (n=25) ging ook totaal 7 uur naar een professional voor sociale ondersteuning.

Na 12 weken had 32% van de onderzoeksgroep remissie bereikt (een MADRS score < 10) terwijl dit in de controlegroep slechts 8% was.

Dit is het eerste onderzoek dat aangeeft dat voedingsadviezen van een diëtist effectief zijn in de behandeling van depressieve patiënten. Het onderzoek is gepubliceerd in BMC Medicine.

 

Meer informatie over voeding en depressie is te vinden in het Nieuwsdossier Depressie.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.