Voeding en depressie

14 december 2016

Groot EU project MooDFOOD onderzoekt invloed van voeding in de preventie van depressies.

 

Depressie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem in Europa. Gedurende het leven ondervindt 10-25% van de vrouwen en 5-12% van de mannen een depressie.

Vele factoren spelen een rol bij het ontstaan van een depressie, waaronder voeding en leefstijl. Een groot deel van de Europese bevolking heeft daarnaast ook overgewicht en dat geeft weer een verhoogd risico op depressie.

Uit diverse studies blijkt dat personen met een gezonder voedingspatroon een lager risico hebben om een depressie te ontwikkelen.

In het EU onderzoek MooDFOOD wordt onderzocht wat de invloed van gezonde voeding en/of suppletie met vitamines (20 µg vitamine D en 400 µg foliumzuur) en mineralen (100 mg calcium en 30 µg selenium) en visolie (1.412 mg EPA en DHA, ratio 3:1) is op depressies.

De coördinatie van dit Europese onderzoek ligt bij het VUMC. Het onderzoek is in 2015 gestart en de resultaten worden in 2019 verwacht.

 

Meer informatie over de invloed van verschillende vitamines en mineralen op de preventie en behandeling van depressies, zie onder depressie in de Ziektebeelden Index.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.