Few-foods dieet bij ADHD

9 februari 2017

ADHD-symptomen bij jonge kinderen worden sterk verminderd door het volgen van het few-foods dieet.

 

Dit blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en het ADHD Research Centrum in Eindhoven dat gepubliceerd is in het tijdschrift PLoS One.

In de studie werden de effecten van 3 dieetinterventies op ADHD onderzocht: visolie, kleurstoffen en het few-foods dieet (in Nederland ook wel bekend onder de naam RED-dieet, ĎRestricted Elimination Dietí). De effecten van het few-foods dieet waren groot, terwijl visolie en kleurstoffen weinig effect hadden.

Few-foods dieet
De few-foods methode bestaat uit 3 stappen: eerst wordt een kortdurend few-foods dieet onderzocht met 'onschuldige' voedingsmiddelen (zoals peer, rijst, kalkoen, groenten en mais) of het kind met gedragsveranderingen reageert op het dieet. Zo ja, dan wordt door middel van provocatie en eliminatie onderzocht op welke voedingsmiddelen het kind reageert. Dit proces kan 1,5 jaar duren en is daarom met name geschikt voor zeer gemotiveerde ouders.

Verder onderzoek nodig
Verder onderzoek naar de werking van het few-foods dieet is gewenst: wat is de rol van de darm en van darmbacteriŽn, wat gebeurt er in de hersenen, en zijn er wellicht biomarkers te vinden in bloed of urine?

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.