Darmmicrobioom van koffiedrinkers

27 januari 2025

Koffiedrinkers hebben een ander darmmicrobioom dan personen die geen koffie drinken. Vooral het gunstige Lawsonibacter asaccharolyticus komt veel meer voor.

 

Een matige koffieconsumptie leidt tot een aantal gunstige effecten op de gezondheid zoals een lager risico op hart- en vaatziekten, type-2-diabetes, leververvetting (MAFLD) en kanker.

Uit onderzoek onder 54.198 personen in 43 landen (waarbij leeftijd, gezondheid en leefstijl in beschouwing zijn genomen) blijkt dat koffiedrinkers een 4,5-8x hoger gehalte van de darmbacterie Lawsonibacter asaccharolyticus in hun darmmicrobioom hebben dan personen die geen koffie drinken.

Personen met de darmbacterie Lawsonibacter asaccharolyticus hebben een hoger hippuraatgehalte. Dit is een marker voor een grotere diversiteit van het darmmicrobioom en een betere metabole gezondheid.

Er moet meer onderzoek plaatsvinden in hoeverre de wijzigingen van het darmmicrobioom door een matige koffieconsumptie, bijdraagt tot de gunstige effecten op de gezondheid.

Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd is in Nature Microbiology.

 

Het is echter belangrijk geen overmatige koffiehoeveelheden te gebruiken omdat overmatige cafeïnehoeveelheden de mate van stress kunnen verhogen of de slaap negatief kunnen beïnvloeden.

 

 

Meer informatie over de invloed van koffie op de gezondheid, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.