Gebruik keukenzout met jodium

5 september 2024

Himalaya zout wordt ten onrechte als een gezonder alternatief op social media gepromoot terwijl het geen jodium bevat.

 

De roze kleur van Himalaya zout wordt aantrekkelijk gevonden en daardoor neemt de populariteit van Himalaya zout toe.

Aangezien Himalaya zout sporen kalium, calcium en magnesium bevat, wordt Himalaya zout op social media door influencers ten onrechte als gezonder alternatief voor keukenzout gepromoot terwijl de hoeveelheden mineralen minimaal zijn en niet significant bijdragen aan de kalium-, calcium- en magnesiuminname.

Himalaya zout bestaat namelijk net als keukenzout voornamelijk uit natriumchloride.

Uit gezondheidsoogpunt is het belangrijk de inname van natriumchloride te beperken omdat het de bloeddruk kan verhogen en daardoor kan leiden tot hart- en vaatziekten en nierziekten. Ook kan een hoge inname van natriumchloride leiden tot andere ziekten zoals osteoporose en kanker.

Daarnaast wordt er door de influencers geen melding gemaakt van het feit dat Himalaya zout geen jodium bevat.

De jodiuminname in Nederland is laag en daarom wordt al sinds 1928 jodium aan keukenzout toegevoegd (JOZO).

De laatste jaren is de jodiuminname in Nederland steeds verder afgenomen.

Uit gezondheidsoogpunt kan daarom over het algemeen beter worden gekozen voor (een beperkt gebruik van) gejodeerd (keuken)zout in plaats van Himalaya zout.

 

 

Meer informatie over het belang van jodium, zie:

 

 

Meer informatie over het belang van het beperken van de zoutinname, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.