Jodering van zout is belangrijk

20 juni 2017

Zonder toegevoegd jodium aan zout of bakkerszout krijgen Nederlanders te weinig jodium binnen.

 

Zonder toegevoegd jodium aan zout of bakkerszout in brood krijgen Nederlanders te weinig jodium binnen. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het RIVM.

Circa 40% van het jodium dat Nederlanders consumeren zit van nature in de voeding (met name in zuivel). Dit zou voor 85% van de vrouwen en 67% van de mannen onvoldoende zijn.

Toegevoegd gejodeerd zout aan voedingsmiddelen is daarom belangrijk. Dit zorgt voor 43% van de jodiuminname. Hiervan komt 90% uit het bakkerszout in brood.

Kleinere jodiumbronnen zijn gejodeerd zout dat aan tafel of tijdens het koken wordt toegevoegd en jodium uit supplementen.

In 2008 is het jodiumbeleid van de Nederlandse overheid veranderd. Het jodiumgehalte van brood werd verlaagd en meer producten mochten met jodium worden verrijkt. Sinds deze wetswijziging is de jodiuminname in Nederland afgenomen.

Voor de meeste Nederlanders is de jodiuminname nog voldoende maar het is belangrijk de jodiuminname te blijven monitoren.

Met de afname van het zoutgebruik, een lagere broodconsumptie, een lagere zuivelconsumptie en een toename van de consumptie van biologische voeding (vaak zonder gejodeerd zout) kan er bij sommige groepen wel een jodiumtekort ontstaan.

 

Meer informatie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.