Bij het UMCG voeren diëtisten een smaaktest uit waarvan de uitslag in het smaakpaspoort komt en uitgangspunt is voor een individueel voedingsadvies.
Smaakverandering en smaakverlies
Veel mensen krijgen door een ziekte of de behandeling ervan te maken met smaakverandering of -verlies. Kankerpatiënten die chemotherapie, doelgerichte therapie of radiotherapie in het hoofd-halsgebied krijgen, hebben tijdens of na de behandeling vaak smaak- of reukklachten. Door neurologische ziektes, metabole ziektes en infecties, zoals COVID-19 kan iemand ook smaakproblemen krijgen. Ook bepaalde medicijnen kunnen problemen met de smaak geven. Bijvoorbeeld medicijnen zoals antibiotica, anti-emetica en antihypertensiva. Ook ouder worden en roken maken de kans op smaakproblemen groter.
Smaakproblemen
Smaakproblemen zijn bijvoorbeeld:
Smaaktest
Diëtisten in het UMCG voeren in 35 minuten een smaaktest uit waarin de smaakproblemen in kaart worden gebracht en vermeld worden in het smaakpaspoort.
Voor meer informatie, zie Smaaktest UMCG.
Smaakpaspoort
De resultaten van de smaaktest komen in het smaakpaspoort en zijn uitgangspunt voor een individueel voedingsadvies met smaaksturing.
Bij smaaksturing worden onder andere:
Bron: UMCG
Voor meer informatie over de smaakproblemen bij COVID-19, door gebruik van bepaalde medicatie en tekorten aan voedingsstoffen zie:
De vitamine- en mineralenstatus kan invloed hebben op de smaak en reuk.
In de ZiektebeeldenIndex staan onder 'Smaakstoornissen' en 'Reukstoornissen' de verschillende invloeden vermeld.
Gerelateerd nieuws: