Verlies van reuk en smaak door coronavirus

14 april 2020

Een rapport van Engelse KNO-artsen maakt melding dat het plotse verlies van reuk en smaak, een symptoom kan zijn van het coronavirus.

 

De KNO-artsen baseren zich in hun rapport Loss of sense of smell as marker of COVID-19 infection op de coronapatiŽnten uit Zuid-Korea, China en ItaliŽ die allen dat kenmerk vertoonden, maar verder (nog) geen andere symptomen hadden.

Door het reukverlies treedt ook verlies van smaak op.

Hoe het reukverlies door het coronavirus ontstaat is niet precies duidelijk. Waarschijnlijk beschadigt het coronavirus de cellen van het reukorgaan bovenin de neus of zorgt het voor een ontsteking van de reukzenuw.

Van andere virusinfecties is bekend dat reukverlies bij 70% van de patiŽnten snel tot volledig herstelt. Bij het overige deel duurt het langer voordat de reuk terug komt. Wat de getallen zullen zijn bij herstelde coronapatiŽnten is nog niet bekend.

Voedingsadviezen bij reuk- en smaakproblemen kunnen mogelijk bij coronapatiŽnten zinvol zijn.

 

Het Reuk- en Smaakcentrum en de Alliantie Voeding in de Zorg hebben de Factsheet Reuk- en smaakverlies door corona gemaakt.

 

De Universiteit Wageningen heeft het Onderzoek naar verlies van reuk en smaak bij  corona opgestart.

 

Ook is aandacht voor eventuele vitamine- en mineralentekorten die kunnen leiden tot reukstoornissen zinvol, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

23 april 2020 09:27 Manon Verheul
 ZinkdeficiŽntie
Beste Astrid, bedankt voor jouw aanvulling. Voor meer informatie over zink in relatie tot reuk en smaak, ouderen, longonsteking, zie e-book Alles over Zink. Het is goed als hier meer onderzoek naar wordt gedaan.
22 april 2020 23:34 Astrid Beenhakker
 P.S. zinkgebrek
Zink wordt overigens in deze combinatiebehandeling niet ingezet om het smaak- en reukverlies op te heffen, maar om het virus in te dammen.

Elens stelt dat de hydroxychloroquine de poorten naar de cel opent en dat de zink dan in de cel het virus aanpakt. Ik heb in een video van een Amerikaanse arts gezien dat die juist stelt dat zink de poort opent en dat hydroxychloroquine het virus vervolgens aanpakt.

Hoe het ook zij, zink zou een cruciale rol spelen bij de aanpak van het coronavirus. Elens vertelt dan ook de projectleider van de op stapel staande trial in het UMC hiervan op de hoogte gesteld te hebben.
22 april 2020 23:28 Astrid Beenhakker
 Zinkgebrek kan bijdragen aan smaak- en reukverlies
Huisarts Elens, die matig ernstige coronapatiŽnten behandelde met een combinatie van het mineraal zink, het anti-malaria-/anti-reumamiddel hydroxychloroquine en het antibioticum azitromycine (en daarvoor door de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de vingers is getikt) vertelt op 10 april 2020 in bijgaande video (op 16:30) dat hij vermoedt dat het virus (deels) zo kan huishouden onder ouderen, omdat deze vaak een te lage zinkstatus hebben. Immers, zo stelt hij, van zinktekort is bekend dat geur- en smaakverlies op kan treden.
https://www.youtube.com/watch?v=tn2sjkJ7PIQ

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.